top of page
Keresés

5 lépés a mentális jólléthez - 1. rész

Amint az a címből is látszik, nem a jólétről szól ez a cikksorozat, ami elsősorban fizikai jegyekben és körülményekben nyilvánul meg, hanem a jóllétről, ami belső folyamat. Ennek ugyanis nagyobb jelentősége van, mint hinnénk. A bennünk lévő érzelmek és gondolatok alakítják a beszédünket és tetteinket, amik hatására alakul a fizikai környezetünk. Lehet, hogy ez esetleg nem hihető számodra, azonban gondold csak végig. Amikor dühvel állsz hozzá egy feladathoz, akkor a gondolataid is ennek megfelelően alakulnak, utálni fogod már az előtt, hogy belevágnál. Ennek megfelelően a kivitelezés is olyan lesz, többet fogsz esetleg hibázni, nem olyan minőségben készíted el, mint ami elvárható, és még talán dünnyögni is fogsz az orrod alatt, vagy hangosabban, amivel a körülötted lévők hangulatát is kellemetlen irányba alakítod.


Ha pedig az érzelmek, gondolatok, tettek és beszéd nincs harmóniában, akkor jönnek a gubancok, az önszabotázs, a betegségek, a vezetői küzdelmek az emberekkel, ügyfelekkel, pénzzel, feladatokkal, folyamatokkal stb.


A társadalomnak, a körülöttünk lévő embereknek számos elvárása van arról, hogy milyennek is kellene lennünk az egyes szerepeinkben, visszajelzést adnak arról, hogy milyennek látnak minket, így a mi fejünkben is kialakul egy kép önmagunkról, amiről úgy gondoljuk, hogy annak kell megfelelnünk. Azonban vagy ritkán valósul meg és rosszul érezzük magunkat miatta, vagy megvalósítjuk, s azért vagyunk frusztráltak, mert nem vagyunk önazonosak, vagyis a felvett viselkedés nem passzol igazán hozzánk.


Cikksorozatomban öt olyan lépést fogok megmutatni, amivel elindulhatsz az úton, és felfedezheted önmagad. Ha pedig gyorsító sávot szeretnél ebben a folyamatban, arra is van ötletem.





1. lépés: Fedezd fel a szenvedélyed!


Nem arra a típusú szenvedélyre gondolok itt, ami a jó párkapcsolatok sajátja, hanem arra, hogy találd meg azokat a tevékenységeket, amiket szívvel-lélekkel tudsz csinálni. Ehhez pedig fontos, hogy megismerd, hogy mik az erősségeid. Most lehet, hogy úgy gondolod, hogy tisztában vagy azzal, hogy miben vagy jó. Nos, igen. Bizonyos szintig ez így is van.


Azonban nem olyan egyszerű megtalálni, hogy mi az, ami a legbenső szenvedélyünkből jön. Mi ennek az oka? Mindannyiunkban van egy megfelelési vágy, hiszen így nőttünk fel. Legyél jó gyerek, fogadj szót a tanáraidnak, ne mondj ellent a szüleidnek, felelj meg a munkahelyi, a női/férfi szerepekhez társított társadalmi elvárásoknak.

Mindezek közepette nem is olyan egyszerű felfedezni, hogy kik is vagyunk mi valójában.


Biztos benned is felmerül a kérdés, hogy oké, de akkor mit csinálj, mi vezethet nyomra? A tevékenységeink között az biztos lehet erősségünk, ami pozitív energiával tölt fel és nem leszívja az erőnket. Ahhoz, hogy ezt megtaláld, figyelned kell önmagadra, a tested jelzéseire és az intuicíódra.

Mit értek azon, hogy figyelj a tested jelzéseire? Hunyd be a szemed és idézz fel egy olyan eseményt, ami örömmel töltött el. Hol érzed a testedben az örömet? Vagy idézz fel egy olyan történést, ahol felbosszantottad magad, ahol dühös voltál. Hol érzed a dühöt? Milyen testi tüneted volt?


Azt javaslom, hogy szánd rá a következő pár napot arra, hogy odafigyelsz önmagadra, és megteszed az első lépéseket a mentális jólléted irányába.


Ha pedig úgy érzed, hogy mélyebben szeretnéd megismerni önmagad, akkor gyere el az Ismerd meg önmagad programunka, vagy jelentkezz be egyéni konzultációra.


Hamarosan pedig jelentkezek a következő lépéssel.


227 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page