top of page
Keresés

Szalad a piac a bérek után! Naprakész a kompenzációs stratégiád?


Tudtad, hogy a cégek nagy arányban emeltek idén évközben is a béreken?

Szellemi munkakörökben: 8-10%

Fizikai munkakörökben: 7-9%


A 2023-ra tervezett béremelés:

Szellemi munkakörökben: 7-10%

Fizikai munkakörökben: 8-12%


Miért számítanak a kompenzációs mérőszámok?


A megfelelő bérezés kulcsfontosságú a tehetségek megtartásában, mivel a vállalatok nagy lemorzsolódással és egyre szűkülő tehetség kínálattal állnak szemben. Nemcsak Magyarországon küzd azzal mindenki, hogy megtalálja a megfelelő szakképzett munkaerőt, de világszerte is (a munkáltatók 69%-a).


Sok cégnek még vállalati kompenzációs stratégiája sincsen, nemhogy olyan, megfelelő stratégia, amely nyomon követi a kompenzációs mérőszámokat is.


Pedig nagy szükség van rá, minimum 3 okból:


1. Megnövekedett stratégiai jelentőség

Ha olyan csomagot nyújtasz a munkatársaidnak, amely támogatja a szervezet célkitűzéseit és az üzleti stratégiát, az stratégiai előnyt biztosít a munkaerő-piacon.


2. Tehetségszerzés- és menedzsment

Határozd meg, hogy milyen kompenzációs csomaggal maradhatsz versenyképes a tehetségekért folytatott harcban, és lásd, hogy milyen hatással van ez a munkavállalók megtartására.


3. Méltányosság

Vizsgáld, mennyire méltányos és igazságos a fizetés a csapatokon belül és az egész szervezeten belül, és biztosítsd, hogy a fizetés méltányos legyen, így megelőzheted a bérdiszkriminációval kapcsolatos problémákat.


Ha a megfelelő kompenzációs mérőszámokat követed nyomon, akkor biztos lehetsz benne, hogy a jó stratégiai bérpolitikát hozod létre, sőt, ennél akár többet is – a vállalati kultúra is fejlődik a bérekre alkalmazott tudatosság során.


Az igényeidtől és céljaidtól függően számos kompenzációs mérőszámot használhatsz, mint például:


1. Bérpiaci arány

Ez a mérőszám segít meghatározni, hogy mennyire vagy közel a célzott bérpolitikádhoz. A képlet a következő:

Piaci arány = Átlagos bér / Piaci bér


2. Bérpiaci olló

Ez a mérőszám megmutatja, hogy a piaci bérekhez képest mennyire térsz el a bérekkel, százalékban kifejezve. A képlet a következő:

Bérpiaci olló = 1- (Fizetett bér -Bérpiaci bér)


A jó stratégiához mérned kell még egy csomó mindent: a béreloszlást, a szintenkénti minimumot-maximumot és bérközepet, a bérkülönbséget pozíció-váltásokkor és grade-ek között. (Ugye nálatok a munkakör-elemzés és munkakör-értékelés már alap?)


Így használd például a bérsávokat:


Figyelned kell azokra is , akik az ún. Red Circle-ben ragadtak pl. évek óta, azaz a vállalat által meghatározott bérsáv tetején, és nem kapnak egy ideje béremelést… Érdemes vizsgálni, mennyire csúsznak össze a szakember és vezető bérek (az elmúlt években nagyon…), és azt is, hogy ne csússzon össze a Green Circle-ben (alulfizetettek) lévők teljesítmény-alapú béremelése a piaci korrekcióval rossz üzenet közvetítve ezáltal.


Nem vagy egyedül a téma nehézségével! Tapasztalat szakembereink segítenek megérteni a piaci helyzetet és kialakítani egy olyan stratégiát, amely biztosítja a vállalati eredményeket.


Keresd a kompenzációs workshopunkat a weboldal eseményei között:
204 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page