top of page
Keresés

Turbulens időkben is lehetsz sikeres vezető

Frissítve: 2021. jan. 20.

Körülnézel és mindenhonnan a változás ömlik rád. Az elmúlt évtizedek a drámai változásokról szóltak, a gazdasági, ipari és technológiai világ fejlődése olyan környezetet teremt, ahol nem kikerülhető a változás, és ráadásul az információ is jobban terjed ezekről az internet, a közösségi média és társai által. A 2008-as válság sem volt egyszerű, ám az idei koronavírus-járvány egyre csak növelte (növeli) a turbulencia, a veszély és a kiszámíthatatlanság érzését.

A megszokott bizonyosságot, stabilitásérzést felváltotta a folyamatos mozgásban lét: az ilyen környezetet szoktuk "VUCA" rövidítéssel jellemezni, amely jelentése a gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult és bizonytalan.


Ha még nem hallottál a VUCA-ról

Az amerikai egyesült államokbeli Army War College az elsők között használta a VUCA rövidítést a szeptember 11-i terrortámadásokat követően. A katonai stratégák aggódtak a korábbiaktól radikálisan eltérő és ismeretlen nemzetközi biztonsági környezet miatt, ezért a VUCA-t használták az új helyzet jellemzésére. A VUCA jelentése:

Volatile- a változás jellegében és terjedelmében is gyors és kiszámíthatatlan.

Uncertain - a jelen nem világos, a jövő pedig bizonytalan.

Complex - sokféle, egymással összefüggő tényező játszik szerepet, amelyek káoszt és zavart okozhatnak.

Ambigous- nincs egyértelműség vagy tudatosság a helyzetekkel kapcsolatban.


Miért fontos a VUCA?

Sokan azt jósolják, hogy a volatilitás, a bizonytalanság, az összetettség és a kétértelműség egyre inkább érvényesülni fog az üzleti világban. A „VUCA korosztályú” csapatok irányításához tisztában kell lennie azzal a változással, amelyet ez a fajta környezet okozhat.

A VUCA környezet:

- az emberek stabilitását érinti és szorongással tölti el őket

- eltünteti a motivációt

- meghiúsít karrierlépéseket

- folyamatos újraképzést, átalakítást igényel

- nagy erőfeszítést igényel a folyamatos készenlét miatt

- növeli annak az esélyét, hogy rossz döntések születnek

- megbénítja a döntési folyamatokat

- elvágja a hosszú távú tervek lehetőségét

- túlterheli az egyént és a szervezetet is

- a vállalati kultúrát megborítja

Lehet, hogy a te iparágadat vagy szervezetedet is érinti ez a jelleg, érdemes hát átgondolnod, hogyan működj!


Hogyan vezesd a szervezeted a VUCA világban?

Ellensúlyozd a volatilitást vízióval!

1. Fogadd el, sőt hangsúlyozd a változást, mint állandó tényezőt az életetekben. Ne állj ellen, de ne is tégy úgy, mintha nem létezne!

2. Készíts erős és meggyőző nyilatkozatot a csapat céljairól és értékeiről, és dolgozzatok ki világos és közös jövőképet! Győződj meg arról, hogy a csapattagok számára rugalmas célokat tűztél ki, amelyeket szükség esetén módosíthat! Ez lehetővé teszi számukra, hogy eligazodjanak a rendezetlen, ismeretlen helyzetekben, és gyorsan reagáljanak a változásokra.


Értéssel, figyelemmel párosítsd a bizonytalan helyzetet!

1. Teremts időt arra, hogy megállsz és körülnézel! Így könnyebb lesz megérteni, mi segíthet ebben a megváltozott helyzetben.

2. Folyamatosan elemezd a körülötted levő világot, az üzleti helyzetet, légy naprakész! Tudd, mit akarnak az ügyfeleid!

3. Figyeld és értékeld naponta a teljesítményed! Gondold át a start-stop-continue módszerrel, mit tettél jól és mit tehetnél másként legközelebb!

4. Szimulálj helyzeteket, fedezd fel, mi hogyan játszódhat le és hogyan reagálhatsz arra! Ez a fajta „játék”, a forgatókönyv-tervezés, a válságtervezés és a szerepjáték hasznos eszközök az

előrelátás és lehetséges válaszok előkészítéséhez.


A komplexitásra a tisztánlátás lehet a válasz

1. Kommunikálj egyértelműen a munkatársaiddal. Komplex helyzetekben a tiszta kommunikáció segíthet abban, hogy ugyanúgy lássátok, milyen irányba haladtok.

2. Fejlessz együttműködő csapatokat – a VUCA helyzetek gyakran túl bonyolultak ahhoz, hogy egy ember boldoguljon velük. Építsd olyan csapatot, amely hatékonyan tud teljesíteni gyors tempójú, kiszámíthatatlan környezetben is!


A kétértelmű helyzeteket agilis megoldásokkal győzd le!

1. Rugalmasság, alkalmazkodóképesség – ezek a kulcsszavak. Tervezni kell és jó is, de építs be mindig tartalékot (időt, erőforrás) a megváltozott helyzetekre!

2. Válassz olyan embereket magad köré, akiket nem frusztrál ez a folyamatos változás! (Predictive Index alacsony C? Mérhető ez a hozzáállás… bővebben erről: Keresd tanácsadóinkat!)

3. Bátorítsd a többieket arra, hogy mozogjanak a megszokott területeken kívül, bővítsék a tudásukat és a tapasztalataikat! Erre jó módszer lehet, ha rotálod a munkatársakat egymás munkaköreiben. Ezzel a csapat agilitása is javul.

4. Vezesd a csapatot, de ne irányítsd őket, így megtanulnak maguktól is jól kezelni helyzeteket! Ösztönözd az egészséges vitákat és a bevonódást mindenki részéről!

5. Fejleszd az ötletkultúrát! Kiváló könyvek vannak ebben a témában…

6. Népszerűsítsd az "ötletkultúrát" és jutalmazd azokat a csapattagokat, akik innovatívak és megértőek a változással kapcsolatban!


És végül, ne felejtsd! Előnyei is lehetnek annak, hogy megtanulsz, megtanultok egy VUCA világban eredményesen működni. Ha nem hagyod, ez a jelleg elnyomjon és irányítson, hanem elfogadod és elkezded te irányítani, akkor onnantól kevésbé leszel sebezhető és megtanulsz ezekkel az erőkkel együttélni.

A vezetői példák a Leaders Make the Future: Ten New Leadership Skills for an Uncertain World, Bob Johansen könyve alapján kerültek kiválasztásra és megemlítésre.

17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page