top of page
Keresés

TettĂ©l ĂșjĂ©vi fogadalmat? Hogyan tƱzz ki cĂ©lokat 2021-ben!



Az utĂłbbi idƑben kĂ©t ĂĄltalam nagyra tartott szakember is foglalkozott azzal a kĂ©rdĂ©ssel, hogy van-e lĂ©tjogosultsĂĄga a szokĂĄsos Ă©vtervezƑ folyamatoknak Ă©s dokumentumoknak. És valĂłban, felmerĂŒl a kĂ©rdĂ©s, hogy egy ilyen fokozottan turbulens (VUCA 😉 ) idƑkben lehet-e egyĂĄltalĂĄn tervezni.


Ha visszanĂ©zĂŒnk az Ă©vre, mĂ©g meg is lepƑdhetĂŒnk – lehet, hogy zilĂĄlt volt az idƑszak, ĂĄm mĂ©gis teljesĂŒltek a cĂ©ljaink vagy egy rĂ©szĂŒk? NyilvĂĄn ez cĂ©loktĂłl is fĂŒgg. Mivel Ă©n fƑleg a szemĂ©lyes fejlƑdĂ©semre vonatkozĂł cĂ©lokat vĂĄlasztottam, nem vagyok összessĂ©gĂ©ben csalĂłdott. Azok a szakmai vĂĄgyak, amiket megfogalmaztam, tartalmilag teljesĂŒltek, ĂĄm mennyisĂ©gileg nem.


A cĂ©lokhoz valĂł viszonyom is vĂĄltozott az Ă©vek sorĂĄn. Pontosan tudom, hogy a cĂ©lok kitƱzĂ©se segĂ­t abban, hogy Ășj viselkedĂ©sek Ă©pĂŒljenek be, a megfelelƑ helyre irĂĄnyĂ­tja a fĂłkuszt Ă©s a hangsĂșlyokat, Ă©s fenntartja a lendĂŒletet az Ă©v sorĂĄn. És az is tiszta, hogy amit nem mĂ©rĂŒnk, nem figyelĂŒnk, az nem fejlƑdik. Viszont fontos, hogy ne ĂĄlmokat kergessĂŒnk, hanem olyan dologra fĂłkuszĂĄljunk, amitƑl teljesebb lesz az Ă©letĂŒnk Ă©s valĂłban elĂ©rhetƑ.

A tavalyi Ă©v mĂ©g inkĂĄbb rĂĄvilĂĄgĂ­tott a felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄs fontossĂĄgĂĄra: tudd, hogy mindig te irĂĄnyĂ­tod az Ă©leted! MĂ©g ha vannak is kĂŒlsƑ tĂ©nyezƑk, amik megakasztanak, lassĂ­tanak, mindig van lehetƑsĂ©g ĂșjraformĂĄlni a mĂłdszered Ă©s a hozzĂĄĂĄllĂĄsod, Ă©s ĂșjraformĂĄlni a cĂ©lodat.


Rendben, akkor mire szĂĄmĂ­tsunk 2021-ben? Lesznek kapaszkodĂłk, lesz fejlƑdĂ©s, vagy mindenki a tĂșlĂ©lĂ©sre jĂĄtszik?



KĂ©p forrĂĄsa: Igor Bastidas NYT


2021-ben miĂ©rt ne haladhatnĂĄl egy szelĂ­debb tempĂłval, szem elƑtt tartva, hogy nehĂ©zsĂ©gek vĂĄrhatĂłak Ă©s a tavalyrĂłl idĂ©nre ĂĄtnyĂșlĂł Ă©letkedv sem kirobbanĂł? Az az alapelv tovĂĄbbra is vĂĄltozatlanul Ă©rvĂ©nyes lehet, hogy ha vĂĄltoztatni szeretnĂ©l valamin az Ă©letedben, akkor kezdd aprĂł vĂĄltoztatĂĄsokkal – Ă­gy egy merev Ă©s nehezen tarthatĂł ĂŒtemterv helyett egy egĂ©szsĂ©ges rutint Ă©pĂ­thetsz stresszmentesen.

Ahelyett, hogy azt mondanĂĄd: 20 kg-ot fogyok 3 hĂłnap alatt, miĂ©rt ne mondhatnĂĄd, hogy kiprĂłbĂĄlsz egĂ©szsĂ©gesen Ă©tkezni Ă©s elhatĂĄrozod, hogy 30 napig kitartasz – mondjuk napi 10 perc – mozgĂĄs mellett? 30 nap mĂșlva pedig felĂŒlvizsgĂĄlod az Ă©rzĂ©seidet az elĂ©rendƑ cĂ©llal kapcsolatban Ă©s Ășjabb 30-90 napra finomĂ­tasz az elvĂĄrĂĄsaidon.

NyilvĂĄn, ĂŒzleti terĂŒleten ez nem lesz, vagy nem lehet elegendƑ: ha merĂ©sz cĂ©lt tƱzöl ki, akkor a negyedĂ©ves felĂŒlvizsgĂĄlat tĂĄmogathat abban, hogy idƑben Ă©szrevedd, ha el vagy maradva Ă©s kreatĂ­van korrigĂĄlj, plusz energiĂĄkat vonj be a cĂ©ljaid elĂ©rĂ©sĂ©hez.


HĂĄny cĂ©lt tƱzz ki egyszerre? Nagy cĂ©lokbĂłl Ă©rdemes maximum kettƑt kivĂĄlasztani Ă©s arra irĂĄnyĂ­tani a figyelmet. Tartsd szem elƑtt, hogy valĂłban tudod-e vĂĄllalni a teljes folyamatot annak minden nehĂ©zsĂ©gĂ©vel. Gondold vĂ©gig, hogy milyen erƑforrĂĄsok ĂĄllnak rendelkezĂ©sedre Ă©s ideĂĄlis esetben hogy jutnĂĄl el a cĂ©lig – ehhez vegyĂ©l igĂ©nybe minden – akĂĄr kĂŒlsƑ – tĂĄmogatĂĄst is.

A fent emlĂ­tett negyedĂ©ves felĂŒlvizsgĂĄlat csak akkor hasznos, ha Ă©szre tudod venni, hogy a kivĂĄlasztott eszköz nem mƱködik Ă©s kĂ©pes vagy energiĂĄkat mozgĂłsĂ­tani magadban az Ășj megoldĂĄsok felĂ© is Ă©s kĂ©pes vagy segĂ­tsĂ©get kĂ©rni.


Tudd, hogy kĂŒlsƑ szakember bevonĂĄsa nem szĂ©gyen! Ha nem tudod, merre indulj vagy a korĂĄbbi mĂłdszereid nem mƱködtek vagy hatĂ©konyabban szeretnĂ©d tervezni az Ă©ved, fordulj hozzĂĄnk bĂĄtran!


6 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page